Sevi Kebab, czyli nowy lokal w Plazie Lublin.

Wrocławska sieciówka.

Często się zastanawiałem dlaczego mimo bliskości granicy z Niemcami, kraju gdzie jadałem pierwsze swoje Donery, w moim rodzinnym Wrocławiu kebaby pojawiły się tak późno. Warszawę kebabomania opanowała już pod koniec lat dziewięćdziesiątych. Pamiętam swoje pierwsze warszawskie kebaby pod kinem Bajka, które oczywiście miały tyle wspólnego z tymi niemieckimi, co Paweł Zarzeczny z rzetelnym dziennikarstwem, ale mimo wszystko jadało je się tak dobrze, jak jego słucha. We Wrocławiu rządziły wtedy knysze i powoli do łask wchodził gyros, nie kebab, gyros. A w zasadzie knysza z gyrosem. Pojawiła się też istniejąca do dzisiaj Petra.

Nie pamiętam kiedy boom kebabowy nastąpił dokładnie we Wrocławiu, ale na pewno przyczyniła się do tego sieć Sevi Kebab, której właścicielem jest firma, mająca w swoim porfolio również koncept kuchni Express Marche i Splendido. Widziałem ich lokale bardzo często we wrocławskich galeriach, są również w Poznaniu, Opolu, Rzeszowie. Niedawno otworzyli się w lubelskiej Plazie. Akurat w miejscu dość niefortunnym nieco oddalonym od foodcourtu, gdzie ciągle zmieniają się najemcy. Były już tam pierogi, naleśniki, domowe obiady, czego ja tam nie jadłem.

Sevi z designu przypomina mi Berlin doner kebap i choć podobnego tureckiego smaku oczekiwałem.

sev 004_Fotor

sev 005_Fotor

sev 006_Fotor

sev 007_Fotor

Menu dość standardowe, zamawiam małą porcję Chicken Doner na talerzu, bez frytek za 13,50 pln.

salad 005_Fotor

salad 008_Fotor

salad 010_Fotor

Kurczak soczysty, równo opieczony, bez wpadek ze skórkami i wysuszeniem, a porcja wcale nie taka mała. Warzywa są świeże i przyjemnie chrupią. Co bardzo miłe, Sevi bezpłatnie oferuje oliwki oraz moją ulubioną paprykową ( ostrą) posypkę. Do tego możemy sobie nałożyć również ser w „stylu feta” W niemczech gdy prosimy o donera mit kaise, otrzymujemy właśnie podobny ser, nie ser żółty jak w wielu miejscach. Sos jest do poprawy, znacznie bardziej mi smakuje typowo ostry pomarańczowy. Całość oceniam jednak bardzo dobrze i na pewno będę wracał. Szczególnie gdy widzę, iż mają sporo gości Plazie, a Lublin raczej nie jest jakimś kebabowym eldorado. A zatem szansę na utrzymanie są ogromne.

Ich FanPage.

Gwiazdka Gwiazdka Gwiazdka Gwiazdka

Polub nas na facebooku

Polub Strefę Konsumenta na Facebooku