Repubblica Italiana, czyli włoskie klimaty na Saskiej Kępie.

" A potem na brulee do Repubbliki Italiana".

 

Na warszawskiej Saskiej Kępie, szczególnie przy ulicy Francuskiej restauracji włoskich znajdziemy od groma. W zasadzie nie ma większych rotacji, a wciąż powstają nowe. Kuchnia włoska jest bez wątpienia jedną z najpopularniejszych w Polsce i jakoś nie mam wrażenia aby mogła się znudzić. Szczególnie gdy jest robiona dobrze.

Wiadomo liczy się klimat, obsługa, piece z Neapolu, pomidory san marzano, mozzarella di bufala, ręcznie ugniatane makarony, importowana oliwa, rukola sadzona w doniczkach…

Pierwsza część recenzji będzie nieco inna, skończyły mi się pomysły na lokale specjalizujące się głównie dowożeniem pizzy, a jak na coś nowego wpadnę, to w obrębie mojego obszaru zamieszkania nie dostarczają. Próbowałem zamówić nawet pierwszą w Polsce pizze typu big dishes z Big Adriano ( Ursus), ale nic z tego – będę musiał podjechać.

Postanowiłem więc sprawdzić czy znane mi trattorie z Francuskiej w ogóle oferują dowóz. Tak padło na Repubblice Italiana, ( jadłem tam kilka razy pizze na miejscu i była świetna). Dostarczają, zatem zamawiamy.

Jak na włoską ristorante przystało, wyboru nie mamy zbyt wielkiego.

– pizza z gyrosem.

– pizza z ananasem i brzoskwiniami.

– pizza z kebabem i kabanosami.

– pizza z parówką i bananami.

– pizza z nutellą i orzechami.

Żartuję.

Proponują 14 pozycji, które możecie zobaczyć tutaj. Wybieram :

QUATTRO STAGIONI – 30,90 pln.

mozzarella/ sos pomidorowy/ oregano/ szynka/ grzyby/ oliwki/ salami.

Kurier przyjechał bardzo szybko, czekałem jakieś 30 minut.

 

fv 002_Fotor

fv 003_Fotor

fv 011_Fotor

fv 013_Fotor

fv 014_Fotor

fv 016_Fotor

 

QUATTRO STAGIONI, czyli cztery pory roku, i tak zostały ułożone składniki na pizzy. Świetne salami, niezła szynka, grzyby, oliwki. Cieniutkie ciasto, mozzarella, zioła i nienachalny pomidorowy sos. Wszystko gra – bardzo dobra pizza. Tylko nie kolos do jakich przyzwyczaiły nas osiedlowe i sieciowe pizzerie, standard – 32 cm.

Repubblica Italiana od poniedziałku do piątku serwuje lunche w cenie 20 pln, zwykle dwa drugie dania do wyboru. Usiedliśmy w sporym i przemyślanym logistycznie ogródku ( nie stolik przy stoliku, talerz na talerzu), prostym i funkcjonalnym.

 

italiana 023_Fotor

italiana 020_Fotor

italiana 018_Fotor

 

Tego dnia szef kuchni serwował zupę z botwinki oraz do wyboru, risotto z kurkami i rabarbarem lub gnocchi z polędwiczką wieprzową z groszkiem i sosem pomidorowym.

 

italiana 001_Fotor

italiana 002_Fotor

 

Dobrze przyprawiona botwinka z koperkiem i połówką jajka. Nie mam zastrzeżeń.

 

italiana 005_Fotor

italiana 011_Fotor

 

W rissoto obawiałem się, że kwaśny rabarbar zdominuje smak. Myliłem się, znakomicie połączył aromat z maślanymi kurkami i kremowym ryżem. Rewelacyjna kompozycja.

 

italiana 009_Fotor

italiana 013_Fotor

Na największe wyrazy uznania zasługują gnocchi. Miękkie kluseczki w delikatnym sosie z soczystą polędwiczką. Nieskomplikowane ale zjawiskowe danie. Zdecydowanie mój faworyt.

Reasumując.

Repubblika Italiana jak najbardziej spełnia moje oczekiwania. Wyjątkowa kuchnia, sprawna i miła obsługa, szybki dowóz. Wyróżniający się ogródek w którym można spokojnie usiąść i porozmawiać bez przeciskania. Na pewno jedno z kluczowych miejsc do odwiedzenia przy ulicy Francuskiej.

Ich FanPage.

 

Polub nas na facebooku

Polub Strefę Konsumenta na Facebooku